DM i fritfald - CHAOS freefly får guld i B-rækken i freestyle disciplin

CHAOS deltog i dette års DM i Fritfald, som fandt sted hos faldskærmsklubben fritfald.dk i Maribo på Lolland. Det var deres debut ved DM, og de kom hjem med guld i B-rækken i freestyle disciplinen. Læs om deres oplevelse som et relativt nyt hold under denne begivenhed.

Hvem er CHAOS freefly?

CHAOS er et nystiftet tomandshold som består af Mathias Arlund som kameraspringer og Fie Nielsen som performer.  Vi er begge relativt nye i sporten med kun 3 sæsoner and counting. Mathias startede med at springe i sommeren 2021, og Fie startede i foråret 2022. Siden da har vi lavet henholdvis 5-600 spring hver især.

Vi startede med at springe sammen i sommeren 2022 hvor Fie fik sit FS udtjek. Der startede vi med gøglede mavespring og skiftede senere til Freefly efter vi begge fik vores HU1 og 2-udtjek. Vi har i skrivende stund sprunget ud af et fly sammen mere end 250 gange, det er omkring 50% af Fies samlede antal spring.

I januar i år fik vi den idé at stifte vores freefly hold: CHAOS. Indtil da havde vi været rundt i klubberne i Danmark under “hold”navnet; AMT (Ambitiøse men talentløse), men efter vi skrev kontrakt med DZDK var vi enige om at det var tid til at blive en smule mere seriøse. Gøgl er dog stadig en grundsten på holdet, og der er altid grobund for lidt kaos i springene. Så det nye holdnavn passede som hånd i handske.

Fokus blev låst fast på DM i fritfald i August 2024, hvor vi stillede op i disciplinen Freestyle i B-rækken.

Hvad er freestyle/freefly og hvordan foregår en konkurrence i dicsiplinen?

Freestyle er en disciplin hvor der er meget frihed til at være kreativ og sætte sit eget præg på springet. I freefly er man to personer på et hold. Én som er foran kamerat (også kaldt performer) og en som filmer.

Konkurrencen består af syv runder/spring. To runder compulsory og fem runder frirutine. En fri-rutine er et spring som holdet selv skal sammensætte. Den består af nogle faste elementer, samt hvadend kreativiteten og evnerne rækker til. De to compulsory runder består af allerede fastlagte elementer, hvor der er forskellige sværhedsgrader for hvert element. 

Hver runde bedømmes på en point skala som løber op til 10, og man bliver bl.a. bedømt på hvor godt performer og kameraspringer arbejder sammen, kreativeten, udførsel m.m. Det kan være en lidt svær disciplin at forstå på egen hånd, så vores anbefaling er helt klart at spørge nogen som med erfaring indenfor konkurrence. 

Forberedelse til DM - "Hellere sats lavt og lav det flot, end stort og lav det lort"

Op til DM har vi brugt en hel del tid på at finde ud af hvad Freestyle disciplinen egentlig er, og her har vi fået god hjælp og vejledning fra Timmi Thomsen og Emil Landeværn, som selv konkurrerer i Freestyle i A-rækken under holdnavnet Link Freestyle (Go Team!). 

Vi har øvet runderne på himlen, forsøgt at finde ud af hvordan de skal sættes sammen for at give mest mening for os, vi har kigget lidt på vores styrker og svagheder i forhold til at lave nogle gode rutiner - Og her har vi lænet os meget op af de kloge ord: “Hellere sats lavt og lav det flot, end stort og lav det lort”. 

Fie er nok den mere kreative på holdet og kan rigtig godt lide at spinne og dreje rundt, imens Mathias er en rigtig dygtig Head Up (HU) faldskærmsspringer som er god til at flytte sig på himlen i fritfald og justere både position og faldhastighed igennem springet. 

Vejret blev lidt en hæmsko for os, så vi fik ikke øvet ligeså meget som vi havde planlagt og drømt om, men vi troppede op til DM på Lolland med et mål om at lære og udvikle os, og så forhåbentligt at ha’ det ægte sjovt samtidig. Det gode vejr blev dog leveret til DM, så vi fik afviklet alle vores konkurrence spring på to dage - Og pointene gik kun op for hver runde af vores fritrutine.

En lærerig DM-oplevelse: Kan kun anbefale andre at deltage - uanset niveau!

Vi var to hold i B-rækken (vi håber på at se endnu flere deltagere til næste år). Så vores største konkurrent var Vacas Gigantes som vi også lå helt lige med efter første runde! Desværre kunne de ikke gennemføre de resterende runder pga. et brækket kraveben efter en uheldig landing. Til gengæld blev de ved med at levere på godt humør og opbakning. Der er revanche til næste år! 

Alt i alt har DM været en sindsyg lærerig og fed oplevelse for 2 førstegangs konkurrenter (BEER!). At have Dropzone Denmark’s support har været en kæmpe hjælp for vores deltagelse og udvikling.

Vi kan kun anbefale at man deltage i DM. Uanset niveau. Tror du ikke dit niveau rækker til et DM så tager du fejl. Alle kan være med, og jo flere der deltager, jo sjovere bliver det for alle. Den gamle kliche om at det ikke gælder om at vinde men om at være med har aldrig været mere rigtig.

Det ville være SÅ fedt at se mange flere hold i Freestyle/Freefly næste år. Vi opfordrer virkelig til at deltage. 


Kæmpe tak til Dropzone Denmark for supporten!

Kæmpe tak til Link Freestyle for mentorship!


Se CHAOS på instagram HER.

Fie Nielsen
Guldvinder i freefly til DM 2024, HU samt FS udtjekker og medlem af CHAOS freefly.

Fie Nielsen arbejder som Graphic and Motion Designer i Aarhus, og derudover træner hun også stærke kvinder to gange om ugen hos Strong Curves i Risskov.

Fie startede som elev i april 2022 og fik sit c-certifikat i august 2022. Hvilket er ret imponerende. Hun er medlem og startede som elev hos Århus Faldskærms Club, men har altid været en flittigt besøgende hos landets andre klubber, også som elev. Efter at hun fik sit faldskærmscertifikat gik hun målrettet efter at få sit Head Up udtjek.

Hun synes at Freefly disciplinen er en meget sjov og samtidig også meget krævende disciplin. 

Antal spring: 520